Standaard of Speciaal Quizpakket

cropped-logo-00211.jpg

Ons Standaard Quizpakket voor volwassenen bestaat uit 7 ronden van 12 vragen plus een schiftingsvraag. In totaal dus 85 vragen.

De ronden zijn als volgt opgebouwd:

–          Visuele Ronde, met 12 afbeeldingen, puzzeltjes, rebussen etc. Dit is een handige ronde om mee te beginnen. Laatkomers kunnen zonder probleem nog aanschuiven en u kunt de teams voor deze ronde wat langer de tijd geven, bijvoorbeeld ook door ze deze ronde pas verderop in de quiz te laten inleveren;

–          Algemene Ronde, waarvan er 5 genummerde stuks van 12 vragen worden meegeleverd. Deze 60 vragen bestrijken een breed gebied, van aardrijkskunde tot mode en van medische wetenschap tot televisieprogramma’s. Ze hebben een wisselende moeilijkheidsgraad, zodat aan de ene kant iedereen kan ‘scoren’ maar aan de andere kant de betere quizzers zich ook kunnen onderscheiden;

–          Audioronde, met 12 audio-fragmenten, meestal muziekfragmenten, maar eventueel ook stukjes uit het nieuws of een stukje cabaret. Bij de muziekfragmenten passen we de ronde aan op het publiek. In een café waar niemand boven de veertig is heeft een ronde met veel jaren ’60 muziek geen enkele zin.

–          De schiftingsvraag, die bedoeld is om oplossing te bieden als er meerdere teams na 84 vragen op de eerste plaats eindigen. Deze vraag zal altijd een schatting van een hoeveelheid betreffen.

Naast de vragen, en uiteraard een vel met de antwoorden, ontvangt u van ons standaard 5 antwoordblokjes en 5 pennen voor de deelnemende ploegen.

Bij een quiz is het belangrijk dat de vragen zowel volledig correct als sluitend (één antwoord mogelijk) zijn. Dus een vraag als: ‘Wat is een ocelot?’, waarop het antwoord zowel ‘zoogdier’ als ‘katachtige’ zou kunnen zijn, zult u van ons niet krijgen. Een organisator zit niet te wachten op discussies over de vragen waar het spelplezier onder lijdt. Wij garanderen dat onze quizzen steeds aan deze eisen voldoen. De vragen zijn gevarieerd, leuk en uitdagend!

 

Onze Speciale Quizpakketten zijn ontwikkeld voor scholieren, ouderen en voor mensen met een geheugenbeperking (mensen met een lichte vorm van dementie). Deze drie typen quizpakketten zijn enigszins vergelijkbaar in opzet met het standaard quizpakket voor volwassenen. Ze bevatten dus ook een visuele ronde, gevolgd door vier algemene ronden maar, in plaats van een aparte audioronde, hebben we een flink aantal audio- en filmfragmenten (afhankelijk van de aanwezigheid van een beamer/scherm) in de algemene ronden verwerkt. De ronden bestaan elk uit speciaal aangepaste vragen die optimaal aansluiten bij de belevingswereld en capaciteiten van de specifieke doelgroep.

Bij de speciale quizzen voor scholieren is het aantal vragen en het tempo hetzelfde als bij de quizzen voor volwassenen (85) maar de vragen zijn zo gemaakt dat ze erg goed aansluiten op de kennis en interessegebieden van teenagers. Zo wordt er naast algemene kennis en vakkennis die op school wordt aangeboden ook aandacht besteed aan games, moderne muziek, festivals, modetrends en de laatste ontwikkelingen op internet.

De speciale quizpakketten voor ouderen en voor mensen met een geheugenbeperking bevatten iets minder vragen dan het standaard quizpakket (61 resp 51 in plaats van 85), zodat de quiz niet te lang duurt of het tempo van de presentatie wat lager kan en er meer tijd is voor herhaling van een vraag of fragment of voor overleg binnen het team. Er zijn 5 ronden van 12 vragen voor senioren en vier ronden van 12 vragen voor mensen met een geheugenbeperking. We hebben ruim plaats ingeruimd voor nostalgie. Zo bevatten deze quizzen o.a. televisiefragmenten uit de oude doos, opnames van liedjes van vroeger en vragen over de regio.

Wij hebben de vragen in al onze speciale quizpakketten extra interessant en levendig gemaakt om concentratieverlies of verveling bij de deelnemers (ouderen en kinderen) te voorkomen.

Uiteraard krijgt u bij deze quizzen ook weer een schiftingsvraag en de bijbehorende antwoordvellen en pennen.

Onze ervaring is dat zowel kinderen als ouderen en mensen met een geheugenbeperking erg van onze quizzen genieten!